Porositeit

October 23, 2014 vanillouise 1 Comments

Er zijn talloze verschillende haartypes, die allemaal een andere verzorging vereisen. Om deze reden is het lastig om de juiste producten voor jouw haar te vinden, want een product dat geschikt is voor “droog, krullend haar” is niet automatisch geschikt voor jouw droge krullen. Om tot een passende, persoonlijke verzorging van je haar te komen is het handig een aantal dingen te weten:

Om erachter te komen welke producten je het beste kunt gebruiken is het belangrijk om te weten hoe poreus je haar is. Met porositeit wordt bedoeld in hoeverre je haar vocht opneemt en vasthoudt. In feite is het ook een indicator om aan te geven hoe beschadigd je haar is.

Bij gezond haar liggen de haarschubben plat zodat ze een mooie beschermlaag vormen voor de schacht. Hoe poreuzer je haar, hoe meer de haarschubben ‘open’ staan: hierdoor kan het haar minder goed vocht absorberen en vasthouden en is het snel droog.

Poreus haar kan verschillende oorzaken hebben:
– Overmatige hitte (door de zon, föhn, stijltang, etc.)
– Agressies kammen of borstelen
– Wrijving met kleding/sjaals/kussenslopen
– Chemische behandelingen (verven, bleken, ontkroezen, etc.)

Hoe poreus is jouw haar? Doe de test!

 

(via MyBlackHair.nl)

Wat heb je nodig:
*1 glas water
*1 plukje haar

 

Trek voorzichtig 1 haarstreng uit je hoofd, of neem een paar haartjes uit je kam of borstel. Doe deze in een glas water en laat het er een paar minuten in liggen.

 


De resultaten1. Lage porositeit
: haar blijft boven drijven

De schubben liggen heel plat en overlappen elkaar, waardoor je haar bijna geen vocht in of uit laat. De producten worden niet of nauwelijks door je haar geabsorbeerd.

Tip: Gebruik een warmtebron (droogkap, steamer) tijdens het deep conditionen. Hierdoor gaan de schubben openstaan waardoor ze vocht goed kunnen binnenlaten. Gebruik proteïnevrije producten; extra proteïne kan het haar droog, stijf en stug maken en ervoor zorgen dat er nóg minder vocht wordt opgenomen.2. Normale porositeit: haar blijft in het midden drijven

De schubben liggen iets uit elkaar, maar net plat genoeg om gemakkelijk vocht op te nemen en vast te houden. Je hebt minder last van droog haar.

Tip: Wees voorzichtig met chemische behandelingen. Dat zorgt ervoor dat de porositeit van je haar verandert.3. Hoge porositeit: haar zinkt naar de bodem

Je haar houdt nauwelijks of geen vocht vast. Je haar is droog, breekbaar en kwetsbaar.

Tip: Zorg ervoor dat je je haar altijd sealt met een haarboter of olie na het gebruik van een moisturizer. Gebruik regelmatig een conditioner met proteïnen om de openingen tussen de schubben ‘op te vullen’ en je haar sterker te maken.

 

 

 

***
Nu je weet hoe poreus je haar is, kan je daar je verzorging(sproducten) op aanpassen. Lees hier met welke gezonde ingrediënten je jouw haar kunt verzorgen.

 

1 people reacted on this

Comments are closed.