Natural Hair Care 101

October 23, 2014 vanillouise 0 Comments

 

washday

Kroeze en krullende haartypes vragen om een specifieke verzorging. Voor velen onder ons is het onderstaande verhaaltje een soort “do-re-mi, easy as 123“. Maar voor sommige mensen is het allemaal nog een grote puzzel waarvan de stukjes onduidelijk of zelfs onvindbaar zijn. Vandaar dat het me handig leek deze handelingen kort op een rijtje te zetten:

Cleansing gloves
Het reinigen van je haar en je hoofdhuid.
Shampoo: je haar wassen met een (milde) shampoo.
Co-wash: je haar wassen met alleen een conditioner.

 

Conditioning
Het voeden van je haar. Je brengt een (normale) conditioner aan en laat deze een paar minuten intrekken voordat je het uitspoelt.

Deep conditioning (extra verzorging)
Je brengt een (deep) conditioner aan en laat deze langere tijd (tussen de 20 en 30 minuten) intrekken voordat je het uitspoelt. Hierbij dek je je haar af met een plastic muts zodat de warmte van je hoofdhuid het proces kan versterken. Je kunt ook gebruik maken van warmtebronnen als een droogkap of hair steamer voor een intensere behandeling.

 

 


Moisturizing
(aqua!) 
Na de bovengenoemde stappen verzorg je je haar verder door een vochtinbrengend product aan te brengen (leave-in condititioner of moisturizer op waterbasis). Hierdoor voorkom je dat je haar uitdroogt tijdens het stylen. Je kunt je haar ieder gewenst moment opnieuw moisturizen.


Sealing
 
Om de bovengenoemde moisture te behouden breng je een olie of haarboter aan om het vocht in te sluiten (‘sealen’).

Styling 
Je brengt het haar nu in model, dat kan zijn in de vorm van twists, vlechten, een wash&go, etc. Hierbij breng je eventueel een stylingproduct aan (bijv. een gel, curl cream of pudding).

 


LET OP:
de verschillende stappen hoeven niet in de bovengenoemde volgorde uitgevoerd te worden! Misschien hoef je zelfs niet alle stappen te volgen. Experimenteer met een aantal manieren om erachter te komen wat voor jouw haar werkt.

 

 

Extra’s
Hot oil treatment: dit gebeurt op dezelfde manier als deep contitioning, maar dan met een aantal oliën in het haar. Intensief voedend, vooral fijn in de koudere maanden.
-Protein treatment: een deep conditioner met extra proteïnen voor sterker haar.

Ook niet onbelangrijk:
Slaap met een satijnen sjaal of mutsje op! Dit is belangrijk omdat een katoenen kussensloop alles moisture uit je haar absorbeert. Wrijving hiermee kan je haar tevens beschadigen. Als je je haar ‘s nachts liever niet wil binden kan je ook kiezen voor een satijnen kussensloop.

Denk hier ook aan bij het dragen van mooie head wraps: bescherm je haar door onder je hoofddoek een satijnen sjaal om je hoofd te binden.

 

 

Onthoud: gezond van binnen = gezond van buiten!

– Drink voldoende water
– Eet voldoende groente/fruit/noten
– Zorg ervoor dat je voldoende beweegt
– Zorg voor voldoende rust en minimaliseer stress

`
Hulp nodig bij het kiezen van de juiste producten?
Lees verder!