J’aime le Savon de Marseille

February 8, 2015 vanillouise 0 Comments

Tijdens mijn zoektocht naar veilige en natuurlijke beautyproducten heb ik veel  verschillende dingen uitgeprobeerd. Van shampoos tot zeepjes, scrubs en douchegels. Vaak werd ik uiteindelijke helaas toch weer teleurgesteld: de producten waren niet prettig in gebruik, hadden een irriterend effect op mijn huid of deden niet wat ze beloofden. En als ze wél werkten waren ze te duur om regelmatig aan te schaffen…

De zoektocht is officieel voorbij. Ik heb eindelijk mijn Holy Grail Product gevonden: MARSEILLEZEEP!Marseillezeep wordt al ongeveer 600 jaar gebruikt en werd oorspronkelijk geproduceerd in de stad Marseille (Frankrijk). Het is een 100% natuurlijke zeep gemaakt van slechts drie ingrediënten:

– (Olijf)olie
– Water
– Natriumhydroxide (klinkt misschien een beetje eng, maar natriumhydroxide (NaOH) is nodig om een natuurlijke chemische reactie te veroorzaken waardoor er zeep ontstaat)

That’s it! Marseillezeep is super-mega-multi-inzetbaar. Hieronder een paar manieren waarop je het kunt gebruiken:

 

1: Als shampoo(!!!)
Mijn haar houdt niet van shampoo, hoe natuurlijk de ingrediënten ook zijn. Totdat ik Marseillezeep probeerde… Het is, zonder overdrijven, nog nooit zó makkelijk uitkambaar geweest! De zeep maakt mijn haar superzacht waardoor ik er letterlijk met mijn vingers doorheen kan glijden. Ik heb persoonlijk niet heel veel last van hevige klitten, maar ik weet bijna zeker dat ieder haartype blij zal worden van deze zeep als shampoo. Voor gebruik verdeel ik mijn haar in vieren. Dan laat ik de zeep opschuimen door het tussen mijn natte handen te wrijven en dat schuim verdeel ik per sectie over mijn haar en hoofdhuid. Goed uitspoelen en klaar! Na ieder gebruik is mijn haar zacht, ontklit, moisturized en bovenal schoon. Ik heb zelfs niet de behoefte om daarna nog een conditioner te gebruiken, en dat is op z’n zachtst gezegd.. BIJZONDER.

20141208_144532.

2: Als body wash
Marseillezeep bevat geen chemicaliën, conserveringsmiddelen of parfum en is daarom hypoallergeen: ideaal voor de (allergie)gevoelige huid en bij acne, eczeem en psoriasis. De zeep is heerlijk zacht en laat de huid glad en gehydrateerd aanvoelen. Ook heel fijn voor het gezicht, vooral in de droge, koude wintermaanden.


3: Als wasmiddel

Marseillezeep staat bekend als geweldige vlekkenverwijderaar. Het is zacht voor delicate stoffen en het helpt mogelijke allergieën of irritaties te vermijden. Smeer de vlek zachtjes in met een vochtig stuk zeep voordat je het in de wasmachine gooit, of los een paar vlokken zeep op in warm water en laat het kledingstuk daar een tijdje in weken. Er zijn online verschillende DIY recepten te vinden waarbij Marseillezeep wordt gebruikt als basis voor een homemade natuurlijk wasmiddel. Simpel, zacht en mileuvriendlijk!

4: Als vervanging van tandpasta
Geloof het of niet, je kunt er zelfs je tanden mee poetsen. De chemische toevoegingen in veel tandpasta’s doen ons gebit helaas niet veel goeds, en Marseillezeep is het perfecte voorbeeld van een gezonder alternatief. Het helpt vooral de gezondheid van je tandvlees te behouden.


5: Als mottenverjager

Leg hiervoor een stuk zeep midden in je kledingkast (zoals je ook met mottenballen zou doen). De motten zullen braaf wegblijven.


6: Als scheerzeep

Voor zowel dames als heren! Marseillezeep geeft een zacht, romig schuim dat perfect werkt tijdens het scheren. De olijfolie in de zeep beschermt en verzorgt de huid direct en dat zorgt voor een heerlijk zacht en glad resultaat.

 


Welke heb ik nodig?
Er zijn veel verschillende varianten van Marseillezeep op de markt. Sommige fabrikanten voegen er essentiële oliën aan toe voor een lekker geurtje en sommigen gebruiken in plaats van olijfolie een andere basisolie. De naam “Marseillezeep” mag door iedereen vrij gebruikt worden, ook wanneer de zeep niet uit het authentieke recept bestaat. De ‘echte’ zeep bestaat altijd voor minimaal 72% uit plantaardige olie, zoals de stempel op ieder blok zeep aangeeft. Check altijd eerst de ingrediënten: als er heel veel bestanddelen, dierlijke vetten of parfum/kleurstoffen in zitten kan je ‘m beter laten liggen. Ik gebruik zelf de Marseillezeep van Jacob Hooy, deze bestaat uit olijfolie en kokosolie.

 


Onhandig groot blok

De zeep komt meestal in vrij grote vierkante of rechthoekige blokken die (vooral onder de douche) heel onhandig zijn in gebruik. Tip: snijd een plak van de zeep af en bewaar de rest op een droge plek totdat je het nodig hebt.

.

Naamloos
Kort samengevat is Marseillezeep dus een 100% natuurlijk, kleurstof-, parabenen- en conserveermiddelenvrij, milieuvriendelijk, niet op dieren getest, biologisch afbreekbaar, superpraktisch en niet te vergeten voordelig product dat iedereen in huis zou moeten hebben. Het kost rond de €4,- en gaat minstens twee keer zo lang mee als normale zeep. Je kunt het vinden bij gezondheidswinkels en een aantal drogisterijen.

Give it a try!

<3