DIY – Natural Facial Toners

October 16, 2014 vanillouise 1 Comments

toner

 

Het gebruik van een tonic (ook toner of lotion genoemd) in je dagelijkse gezichtsverzorging heeft veel voordelen. Tonic verwijdert de laatste restjes vuil/make-up en zuivert hierdoor de huid optimaal. De meeste tonics bevatten mild samentrekkende plantaardige ingrediënten die de poriën verfijnen en etherische oliën die een heerlijk fris gevoel geven. Bijna elk huidtype heeft baat bij het gebruik van een gezichtstonic.

Helaas bevatten veel tonics alcohol en andere agressieve bestanddelen die de huid kunnen irriteren en/of uitdrogen. Gelukkig zijn er veel natuurlijke producten die je kunt gebruiken als gezichtslotion. Hieronder deel ik een paar manieren om je huidige tonic te vervangen door een gezondere variant!

 

1. AloëVeraToner 

Puur aloë vera sap heeft verkoelende, kalmerende, helende, antibacteriële, vochtinbrengende en nog veel meer positieve effecten op de huid. Het is geschikt voor ieder huidtype. Het kan het puur gebruikt worden, maar voor de extra droge huid zou je het tot 50% kunnen verdunnen met (gedestilleerd) water. Aloë vera sap is na openen ongeveer twee maanden houdbaar in de koelkast.

2. AppleToner  

Appelazijn is goed te gebruiken als tonic. Het zuur van de azijn zorgt op een natuurlijke manier voor de juiste zuurgraad van de huid. Hierdoor wordt de bloedsomloop beter, sluiten de poriën en krijgt je een mooie gladde en zachte huid. Ideaal voor ieder huidtype, van vet tot droog. Appelazijn werkt erg goed om puistjes (acne) tegen te gaan.

Om je eigen AppleToner te maken verdun je de azijn met (gedestilleerd) water. De geur is best sterk, maar don’t worry! Waneer de tonic is opgedroogd ruik je niks meer. Als je er echt niet tegen kunt, kan je er altijd een paar druppeltjes etherische olie aan toevoegen. Een voorbeeld:

50 ml appelazijn
50 ml water
5 druppels sinaasappelolie

Je kunt de verhoudingen naar wens aanpassen. Deze AppleToner is ongeveer een maand houdbaar.

 

3. RoseToner 

Rozenwater wordt al eeuwenlang in de cosmeticawereld gebruikt en is op zichzelf heel geschikt als tonic. Het reinigt, verstevigt, kalmeert en verzacht huidweefsels en beschermt de huid tegen verontreiniging. Puur rozenwater, zonder enige toevoegingen, werkt het beste. Je kunt het ook heel makkelijk zelf maken!

 

4. TeaToner

Thee? Yup, thee! Verschillende theeën zijn prima te gebruiken als tonic. Een paar voorbeeldjes:

Groene thee heeft een ontstekingsremmende eigenschap, verbetert de elasticiteit van de huid en laat het stralen.

Kamillethee kalmeert en verzacht de geïrriteerde huid en heeft zowel een antibacterieel als een ontstekingsremmend effect. Het vermindert oneffenheden en verbetert de teint van je huid.

Pepermuntthee voedt en hydrateert de droge en doffe huid, maar verbetert ook de conditie van de vettige huid. Goed voor ieder huidtype, perfect voor de gemengde huid! Ook vermindert het irritaties, wat fijn is bij bijvoorbeeld puistjes of uitslag.

Het enige dat je hoeft te doen is een sterke kop thee zetten (het liefst biologisch), deze laten afkoelen, overschenken in een glazen potje of flesje en klaar! In de koelkast is deze tonic tot maximaal een week houdbaar.

 

 

Om je zelfgemaakte tonic even more fabulous te maken
kan je er de volgende ingrediënten aan toevoegen:

Honing
Verwijdert dode huidcellen, verbetert de elasticiteit, reguleert de talgproductie, verbetert de bloedcirculatie en minimaliseert fijne lijntjes. (LOVE. IT.)

Citroensap
Werkt goed tegen een onzuivere huid en ‘bleekt’ de huid lichtjes waardoor je een stralende teint krijgt. Een paar druppels tot een theelepel citroensap door je tonic is voldoende.

Vitamine E
Heelt en beschermt de huid, bevordert celvernieuwing en houdt de huid soepel. Je kunt vitamine E huidolie gebruiken, of een vitamine E capsule openprikken en laten leeglopen in je tonic. Ook hiervan zijn een paar druppels voldoende.

Glycerine (plantaardig)
Heeft een vochtinbrengende en –vasthoudende werking. Voor de droge huid kan aan alle tonics kan een theelepel glycerine worden toegevoegd.

Essentiële olie

Het gebruik van een paar druppels essentiële olie in je tonic kan veel verschil maken. afhankelijk van de behoeften van je huid kan je een keuze maken uit tientallen heilzame oliën. Tea tree werkt bijvoorbeeld geweldig tegen acne, sinaasappel is goed voor de droge huid, en lavendel werkt voor beide! Hier vind je (in het Engels) per huidtype een mooi overzicht van de verschillende essentiële oliën die je kunt gebruiken.

 

 

Bewaar je gezichtstonic in een schoon glazen potje of flesje.
Gebruik de tonic na het reinigen van je gezicht, voordat je je crème of olie aanbrengt.
Breng een beetje aan op een wattenschijfje en maak hiermee zachte, ronddraaiende bewegingen over je gezicht en nek.

Veel plezier met het mixen en matchen van de genoemde ingrediënten,
voor een op maat gemaakte Fabulous Facial Toner!
<3

1 people reacted on this

Comments are closed.