DIY – Valentine Lips

February 13, 2016 vanillouise 0 Comments

Droge lippen kunnen vervelend, irritant en soms zelfs pijnlijk zijn wanneer ze barsten. Met de lage temperaturen in de winter is dit een veelvoorkomend probleem bij zowel mannen als vrouwen. Met de onderstaande receptjes ben je hier binnen no time vanaf en blijven je lippen het hele jaar verzorgd, beschermd en kissable! Het leek me met Valentijnsdag zo vlak om de hoek een goed moment om dit met jullie te delen… 😉


 

‘Normale’ lippenbalsems bevatten vaak petrolatum/petroleum jelly, oftewel vaseline. Het gebruik van vaseline is in principe geen ramp: het dekt de huid volledig af en werkt daardoor als een goede bescherming tegen o.a. extreme weersomstandigheden en buitenactiviteiten, of voor de omliggende huid bij het aanbrengen van bijvoorbeeld haarverf. Het probleem met vaseline is alleen dat het de huid verder niet voedt of verzorgt. Daarnaast wordt de celvernieuwing en de productie van natuurlijke huidoliën verstoord doordat de huid onder de laag vaseline niet kan ‘ademen’. Hierdoor droogt de huid steeds meer uit en blijf je grijpen naar een lippenbalsem (de zogenaamde ‘lippenbalsemverslaving’).

Daar bovenop bevatten ze in veel gevallen een hele lijst aan synthetische geur- en kleurstoffen die niet bepaald bijdragen aan een goede conditie van je lippen (en ook makkelijk het lichaam binnenkomen doordat we regelmatig onze lippen likken).

Een beter en gezonder alternatief is een natuurlijke lippenbalsem op basis van pure plantaardige boters en oliën. Deze vind je in verschillende (gezondheids)winkels, maar je kunt ze ook heel simpel zelf maken!

 


Voordat we beginnen:
…gaan we eerst die vervelende velletjes en droge dode huidcellen verwijderen met een zelfgemaakte lipscrub. Hierdoor kan de balsem straks beter intrekken en krijg je nóg zachtere lippen. Je hebt er maar twee ingrediënten voor nodig:

– 1 theelepel fijne kristalsuiker
– 1 theelepel olijf- amandel- of kokosolie

Meng de ingrediënten met elkaar. Neem een klein beetje op je wijsvinger en breng het aan op je natgemaakte lippen. Maak 30 seconden lang zachte(!), ronddraaiende bewegingen over je lippen en spoel af met warm water. Gebruik deze simpele lipscrub maximaal 1x per week.

Exfoliate and smooth


— Ok, terug naar de lippenbalsem 🙂 —

 

De basis:

– 1 tl. bijenwas
(beschermt, verzacht en zorgt voor een stevige textuur van de balsem)

– 1 tl. sheaboter
(voedt intensief, heelt, beschermt, verzacht en houdt de huid elastisch)

– 1 tl. kokosolie
(trekt diep in, verzorgt en houdt vocht vast zodat de huid gehydrateerd blijft)

Optioneel:
– een paar druppels honing (werkt helend en zorgt voor extra hydratatie)
– vitamine E (antioxidant, regenererend en huidverjongend)
– een paar druppels essentiële olie (deze hebben per soort verschillende heilzame eigenschappen: kies een geur die je voorkeur heeft)

Instructies:

1. Vul een kleine pan met een laagje water (ongeveer 2 cm) en zet deze op een zacht vuurtje.

2. Doe de basis ingrediënten in een glazen potje/kommetje en zet deze in het water (zorg ervoor dat er geen water in het potje terecht komt).

3. Laat de ingrediënten al roerend langzaam smelten door de warmte van het water waar het potje in staat.

4. Wanneer alles gesmolten is haal je het pannetje van het vuur en voeg je eventueel wat extra ingrediënten toe. Goed blijven roeren.

5. Giet nu de mix in een leeg schoon potje, bijvoorbeeld die van een oude lippenbalsem. Je kunt ook kleine reispotjes kopen bij bijvoorbeeld de HEMA.

6. Laat het afkoelen tot het helemaal hard is. Dit kan een tijdje duren. Om dit proces te versnellen kan je de balsem ook een kwartiertje in de koelkast leggen.


Done!
 Je eigen natuurlijke en persoonlijke lippenbalsem is nu klaar voor gebruik.

 


 

Kleurtje?

Wil je een leuk tintje aan je lippenbalsem toevoegen? Ook daar zijn natuurlijke opties voor! Voeg bij stap 4 een klein snufje van een of meer van de onderstaande ingrediënten toe voor een subtiel kleurtje:

  • Rood: rode bietenpoeder
  • Rood-bruin: kaneel
  • Koper: kurkuma
  • Donkerbruik: cacaopoeder

 

 


 

Bewaar de balsem op een koele plek (dus niet in je broekzak) om te voorkomen dat de ingrediënten smelten. Om ‘m harder/steviger of juist zachter/gladder te maken kun je iets meer of iets minder bijenwas toevoegen. Je kunt de balsem altijd opnieuw smelten en aanpassen en hij is ongeveer een jaar houdbaar. Enjoy! xo

 

lips2