DIY – Natural Vapor Rub

October 10, 2017 vanillouise 0 Comments

Ik kan er de klok op gelijk zetten: eind september – begin oktober krijg ik de griep.
Zoals bij veel mensen zorgt de overgang naar minder zonlicht en minder buitenlucht voor een verlaagde weerstand, waardoor ik in deze periode vatbaarder ben voor het griepvirus dan in andere maanden. Ik ben niet vaak ziek, maar ALS ik ziek ben, lig ik ook echt een paar dagen plat op bed…

videoblocks-the-video-is-about-a-sick-and-ill-black-afro-american-woman-shes-lying-on-the-bed-and-sneezing-her-nosethe-framing-of-the-clip-is-fixed_bnzqn4pil_thumbnail-small11SNOT, BE GONE.

Vannacht heb ik door m’n verstopte neus nauwelijks kunnen slapen. Mijn aroma diffuser met eucalyptus-olie stond de hele nacht aan, maar helaas was dit niet genoeg om vrij te kunnen ademen. In een nostalgisch (lees: dramatisch) moment van slaapdronkenheid moest ik ineens denken aan vroegere tijden; toen mijn moeder altijd een potje Vicks VapoRub tevoorschijn haalde wanneer het weer raak was, en daar vóór het slapengaan mijn borst en rug mee insmeerde. Vervolgens bond ze dan een grote doek om me heen om me warm te houden, en ik kon de hele nacht snotvrij doorslapen. Ik had vanochtend vroeg geen zin om voor een potje Vicks de deur uit te gaan, dus besloot ik een eigen, natuurlijke, petroleumvrije variant te maken:

 
Wat heb je nodig?
– 60 ml plantaardige olie (ik heb 30 ml amandelolie en 30 ml druivenpitolie gebruikt)
– 15 ml bijenwas*
– 15 druppels pepermunt essentiële olie
– 15 druppels eucalyptus essentiële olie
– Optioneel: 15 druppels frankincense essentiële olie (ook wierook-olie genoemd)
– Optioneel: 10 druppels rozemarijn essentiële olie

– kleine steelpan
– glazen kom/schaaltje
– theelepel

Aan de slag:
1. Verwarm de olie en de bijenwas au bain marie op een laag vuurtje tot de bijenwas helemaal gesmolten is. Je kunt dit proces versnellen door constant te blijven roeren.

2. Haal de kom uit de pan en laatje het een paar minuten afkoelen.
3. Vervolgens voeg je de essentiële oliën toe. Roer deze goed door.
4. Schenk de alles nu over in een gedestilleerd (glazen) potje. Binnen een half uur zal de bijenwas gaan stollen en krijgt de mix de textuur van een balsem.

*Geen bijenwas in huis? Je kunt de essentiële oliën ook mengen met alleen pure ongeraffineerde kokosolie, zonder deze eerst te smelten. In dit geval kan je stap 1 en 2 dus overslaan.


De genoemde essentiële oliën hebben stuk voor stuk een zuiverend en weldadig effect op de luchtwegen. Ik heb als extra toevoeging gekozen voor frankincense, omdat deze olie hiernaast ook nog kalmerende en verzorgende functies heeft (ik raak namelijk altijd nogal gefrustreerd wanneer mijn neus dicht zit.. herkenbaar?).

Je kunt de verhoudingen en hoeveelheden naar wens aanpassen, maar let op: ik raad bij het (eerste) gebruik van essentiële oliën altijd aan eerst een huidgevoeligheidstest te doen.

 


Dit recept is overigens ook
NIET geschikt voor kinderen jonger dan 10 jaar
Kinderen van 2-10 jaar: gebruik in deze balsem alleen de frankincense-olie, met een maximum van 30 druppels.

 

 

 Gebruik deze zelfgemaakte balsem zoals je de vertrouwde Vicks VapoRub zou gebruiken.

Nu maar ons best doen om deze herfst allemaal zo gezond mogelijk door te komen.
Ik ga voor nu in ieder geval weer lekker m’n bed in… xo!