DIY – Healing Salt Spray

January 27, 2016 vanillouise 0 Comments


Eczema-management-500x259

Eczeem is een van de meest frustrerende huidaandoeningen die er bestaat. Geloof me, ik kan het weten. Al van kinds af aan had ik er last van, vooral in m’n gezicht en in m’n knie- en elleboogholtes. De jeuk was zo ondraaglijk dat ik er vaak niet van kon slapen. Ik heb tientallen zalfjes en kuurtjes van de huisarts geprobeerd, die allemaal maar tijdelijk werkten. Bovendien bevatten deze farmaceutische middeltjes hele heftige bestanddelen en hormonen die de huid beschadigen en de aandoening op langere termijn alleen maar erger maken…

Mijn eczeem was in m’n tienerjaren vrij stabiel, maar toen ik een jaar of 19 was kwam het gezellig weer terug. Ik wilde niet meer aan de zalfjes en probeerde jarenlang allerlei natuurlijke oplossingen, maar ook die hielpen niet of tijdelijk. Tot ik uiteindelijk het (voor mij) magische wondermiddel ontdekte… DODE ZEEZOUT!

e824f-seasalt5
Wat is het?
De Dode Zee ligt op de grens tussen Israël en Jordanië en is het zoutste en mineraalrijkste water ter wereld. Onder andere de hoge concentratie magnesium is heel bijzonder; deze is namelijk ongeveer 15x hoger dan in oceaanwater. Verder bevat het water een hoog gehalte kalium, calcium en bromide. Jaarlijks reizen er talloze toeristen naartoe om te badderen in dit heilzame water. Waar de Dode Zee ook om bekend staat is het feit dat mensen er moeiteloos in blijven drijven. Dit komt door de hoge concentratie natrium.


Hoe werkt het?

De bovengenoemde mineralen hebben een gunstige invloed op de huid: Magnesium heeft een sterke anti-allergische, zuiverende en helende werking, kalium houdt de huid gehydrateerd, calcium stimuleert celvernieuwing en bromide verzacht en kalmeert de geïrriteerde huid. Er zijn heel veel producten op de markt die Dode Zeezout/modder bevatten, zoals bijvoorbeeld scrubs, crèmes, gezichtsmaskers en badzouten. Dode Zeezout is goed voor alle huidtypen en zorgt ervoor dat zowel een vette als een droge huid weer in balans komen. Er zijn veel mensen met acne die door de werking van het zout veel minder tot geen last meer hebben van een onrustige huid. Bij eczeem en psoriasis biedt Dode Zeezout direct de ultieme verlichting en zorgt het relatief snel ook voor zichtbare resultaten.

 

Hoe gebruik je het?
Er zijn verschillende manieren om Dode Zeetzout te gebruiken, maar mijn favoriet is een homemade huidspray. Super easy om te maken, het duurt maar een paar seconden en je hebt maar twee ingrediënten nodig!

 

Ingrediënten:
250ml gekookt (en afgekoeld) of gedistilleerd water
½ – 1 theelepel Dode Zeezout

Materialen:
Simpele spuitfles (bijvoorbeeld een plantenspuit)

 

 

Instructies:
Meng het water en het zout in de spuitfles en schud totdat het zout volledig is opgelost. Klaar!

 

Gebruik de spray wanneer nodig. Je kunt zelf het beste aanvoelen hoe vaak dat is. Je kunt het op de huid inwrijven en laten opdrogen, of het na 10 minuten afspoelen. Merk je dat je huid er wat droog van wordt, dan gebruik je de spray te vaak. Het verschilt per persoon hoe lang het duurt voordat de huidaandoening in zijn geheel wordt verminderd, maar de meeste mensen ervaren onmiddellijke verlichting!

Let op: Dode Zeezout heeft een prikkelend effect op de geïrriteerde huid (wat zowel bij eczeem als acne het geval is). Dit is normaal en geen reden tot paniek. Wanneer de spray echt begint te branden kan je het best de concentratie/dosering verlagen, anders kan de huid juist nòg geïrriteerder raken.
Spoel je handen met water na gebruik; Dode Zeezout laat een licht plakkerig gevoel achter.

 

Dode Zeezout is te koop bij gezondheidswinkels als De Tuinen, Erica en G&W.

 

Happy spraying!
***