DIY – Happy Teeth

June 16, 2016 vanillouise 3 Comments

Toothpaste cascades from the tube.

 

Tandpasta. Zoiets alledaags, je denkt er waarschijnlijk nooit echt bij na. Je koopt er eentje die ‘goed werkt’ en ‘lekker smaakt’, maar werkt ‘ie wel zo goed en is dat smaakje echt nodig?

 


 

Veel (bijna alle) commerciële tandpastamerken maken gebruik van ingrediënten die ongezond en door verschillende onderzoeken zelfs giftig worden bevonden, waaronder:

 

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
Wat het is: een synthetisch schuimmiddel dat gebruikt wordt in cosmetische producten als douchegel, tandpasta en shampoo, maar ook in huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Dit ingrediënt geeft die bruisende sensatie waardoor we het idee hebben dat onze tanden goed gereinigd worden.

Wat het veroorzaakt: in werkelijkheid maakt het de mond zó schoon dat het het beschermende slijmvlies verwijdert. Hierdoor raakt het onderliggende weefsel geïrriteerd en heb je meer kans op aften en infecties, en ben je veel vatbaarder voor talloze ziektes.

Fluoride
Wat het is: een omstreden bestanddeel in de mondverzorging. Fluoride is een chemische verbinding die wordt toegevoegd aan tandpasta’s, mondwater en andere producten om tandbederf tegen te gaan.

Wat het veroorzaakt: fluoride kan inderdaad zorgen voor sterkere tanden, maar uit verschillende publicaties blijkt dat fluoride, bij langdurig gebruik en/of in hoge doseringen, enorm giftig en schadelijk kan zijn voor de rest van ons lichaam. Fluoride is door medische onderzoekers zelfs geclassificeerd als neurotoxine: dit houdt in dat het de hersenen en andere organen bij langdurige gebruik kan beschadigen. Dagelijks gebruik van fluoride wordt gelinkt aan verstoring van de ontwikkeling van de hersenen bij (ongeboren) kinderen, vermindering van het IQ, vroegtijdige puberteit, onvruchtbaarheid en botontkalking. Ook zou het de schildklier beschadigen, wat leidt tot een groter risico op hartaandoeningen, verhoogd cholesterol en depressie.

Triclosan
Wat het is: een krachtig bestrijdingsmiddel tegen schimmels en bacteriën. Het wordt toegevoegd als conserveringsmiddel en geurbestrijder in tandpasta’s, deodorants, zeep, scheerschuim, douchegel en make-up.

Wat het veroorzaakt: volgens meerdere onderzoeken zou het gebruik van triclosan gelinkt zijn aan hartaandoeningen, verminderde spierfunctie en een verstoorde hormoonbalans.

Glycerine
Wat het is: een dikke, heldere plantaardige of dierlijke vloeistof die veel voorkomt in de natuur. Glycerine wordt in cosmetische producten gebruikt als humectant, wat inhoudt dat het vocht aantrekt en vasthoudt. Het is mede verantwoordelijk voor de gewilde pasta-achtige structuur van tandpasta.

Wat het veroorzaakt: in huid- en haarproducten is glycerine (meestal) veilig. Het heeft als uitwendige moisturizer veel voordelen. In de mond is het echter minder heilzaam, omdat het net als SLS het mondslijmvlies kan aantasten. Daarbij laat het een laagje op de tanden achter dat uiteindelijk het remineralisatieproces (natuurlijk herstel van tandglazuur) verstoort. Hierdoor worden je tanden zwakker en krijg je sneller gaatjes.

 

Over de bovenstaande informatie zijn veel, héél veel, soms tegenstrijdige onderzoeken en publicaties te vinden. Afhankelijk van je bron en je zoekterm komen er tijdens het Googlen verschillende (wetenschappeijk onderbouwde) resultaten naar boven, dus ik raad iedereen aan altijd je eigen onderzoek te doen. Ik ben geen arts of scheikundige maar ik neem persoonlijk het liefst zo min mogelijk risico. Blauwe, sterk schuimende tandpasta met witmakende gelballetjes… Het kan volgens mij allemaal veel simpeler en veel gezonder. Ik zeg: back to the basics!

 


Maak je EIGEN 100% NATUURLIJKE en VEILIGE TANDPASTA!

 

DIY toothpaste
askthedentist.com

Met dit supersimpele recept heb je een all-in-one tandpasta om de bovengenoemde ingrediënten te vermijden.

 

Ingrediënten:

3 el Kokosolie (koudgeperst, het liefst biologisch)
Kokosolie bevat een hoog gehalte gezonde vetzuren heeft van nature antibacteriële, antivirale en antiseptische eigenschappen. Om deze redenen wordt het daarom ook vaak gebruikt bij oil pulling.

3 el Baking soda (oftewel natriumbicarbonaat of zuiveringszout)
Neutraliseert het zuurgehalte dat verantwoordelijk is voor tandbederf. Ook is het gezond voor het tandvlees en helpt het plak te verwijderen en de tanden witter te maken. De baking soda die ik gebruik is over het algemeen bij iedere exotische toko te vinden voor ongeveer €2,00.

0,5 tl Stevia of xylitol (optioneel)
Voor de smaak kan je een van deze twee zoetstoffen toevoegen. Zowel stevia als xylitol kunnen helpen mondinfecties te voorkomen en tandbederf tegen te gaan.

10 druppels Essentiële olie (optioneel)
Essentiële oliën kunnen een enorm heilzame werking hebben op je gebit. O.a. pepermunt, tea tree en kruidnagel hebben krachtige eigenschappen die je tanden en tandvlees beschermen tegen schadelijke bacteriën en infecties. Let op: gebruik alleen pure, biologische varianten die geschikt zijn voor inwendig gebruik.

 

tp4
myglobalarena.com

Meng de ingrediënten in een schoon (glazen) potje en ‘dip’ hier je tandenborstel in voor gebruik. Vervolgens kun je poetsen zoals je gewend bent. De smaak zal heel erg wennen zijn, maar voel je vrij te experimenteren met andere essentiële oliën en verschillende verhoudingen van de overige ingrediënten. Ik maak zelf het liefst kleine batches zodat mijn tandpasta altijd ‘vers’ is. Bewaar je zelfgemaakte tandpasta goed afgesloten en op een droge plek.

 

Geen zin om ‘m zelf te maken?
Af en toe heb ik van die dagen (ja, echt!) dat ik helemaal geen zin heb in een DIY. Voor dat soort momenten heb ik altijd een kant-en-klaar alternatief in de kast staan. Hieronder vind je  3 van mijn favoriete natuurlijke tandpasta’s, te koop bij de meeste natuurwinkels:

Himalaya Neem & Pomegranate Toothpaste
himalaya

 

Urtekram Eucalyptus Toothpaste

tp2

Lavera Basis Sensitiv Toothpaste 

tp3

 

Happy Brushing!
xo

3 People reacted on this

 1. Hey dames, ik vind ht geweldig wat jullie allemaal verkopen, ik vind jullie tips & advies leerzaam en ik ben benieuwd naar meer. Ik heb jullie link ook ff mijn kroes/krullend haar groep op FB gedeeld omdat ik het geweldig vind dat jullie natuurlijke producten promoten. Nu zie ik dat jullie een DIY tandpasta hebben waarvan ik online gelezen heb dat het niet vaker dan 1 x per week gebruikt moet worden vanwegen de baking soda dat erin zit. Maar hoe zien jullie het dan?

  1. Hi! Excuses voor de late reactie, jouw comments zijn per ongeluk tussen de spamberichten beland.

   Allereerst superbedankt voor je lieve woorden en het feit dat je de link hebt gedeeld, ik ben altijd blij om te horen dat mijn blog en producten een verschil maken!

   De meningen over tandpasta op basis van baking soda (ofwel natrium bicarbonaat) zijn inderdaad verdeeld. Naar mijn mening kan het, bijv. in combinatie met kokosolie, gewoon dagelijks worden gebruikt. Er zijn verschillende tandpasta’s op de markt die ook baking soda bevatten: denk aan de merken Parodontax, Weleda en Colgate. Ik denk dat de waarschuwingen vooral gebaseerd zijn op het gebruik van alléén baking soda als tandpasta. Mijn advies is om een zachte tandenborstel te gebruiken en het gebruik altijd te stoppen wanneer er irritaties in of rond de mond optreden.

   Ik hoop dat je toch nog iets aan dit late antwoord hebt! xo

Comments are closed.